Pirathöst med Digital filmfestival

Det har varit mycket Pirater i höst!! Vi gläds åt att några roligheter har kunnat bli av, denna märkliga höst då så mycket ställs in pga Covid 19. Den 18 oktober hade vi digital Release för ”Piraterna och förtrollningen”, den fjärde delen i Piratserien, illustrerad av fantastiska Maria Poll och utgiven på OLIKA förlag. Där navigerar piraterna mellan farliga skär och hör förförisk sång. Hur ska de kunna motstår de lockande sirenerna?
Under hösten deltog vi också i Författarcentrum Öst:s projekt ”Möt en bilderboksskapare”, och var ute på många olika förskolor i Stockholm. I år valde vi att arbeta med ”Piraterna och spökvraket”, för högläsning och dramalek. (När restriktionerna skärptes valde vi att flytta fram återstående besök).

Piratfeber hösten 2020

PIRATFEBER I ESKILSTUNA
Den 3 dec hade vi äran att inviga en digital Filmfestival i Eskilstuna, där över hundra barn från 11 förskoleavdelningar deltagit i projektet 5 x bok, som i år har valt att arbeta med våra piratböcker. Gissa om vi är stolta? Barnen fick rösta om vilken bok de ville arbeta med, och pedagogerna har fått fortbildning i filmpedagogik, för att sedan skapa egna filmer utifrån delar av böckerna. Så spännande! På festivalen visades resultatet, och det var så kul att få se hur olika grupperna hade valt att arbeta. Några dramatiserade delar av boken, och var pirater på äventyr, medan andra hade skapat dockor utifrån karaktärerna. På festivalen käkades det popcorn och barnen hade några frågor: Tex: Har ni träffat en riktig pirat någon gång? Hur gör ni för att komma på rimmen i era böcker?

Här följer en text om projektet, som ordnas av Lässatsningen Eskilstuna i samarbete med film i Sörmland:

5+bok=film

Detta projekt är ett läsfrämjande projekt som riktar sig till alla Eskilstuna kommuns 5-åringar. I projektet får alla barn arbeta tematiskt med samma bok under en hel termin i förskolan och tolka boken genom att göra en film utifrån det de fastnat för. Detta för att vi hoppas att nyfikenheten för boken ökar när de får bearbeta den med verktyg de känner igen och att de kommer att känna stolthet över att ha skapat något tillsammans.

Vi valde att alla skulle arbeta med Piratböckerna dels för att de är roliga och väcker läslust, och dels för att de passar bra in i vårt arbete med normkreativitet och barnkonventionen. Böckerna har de fått läsa på förskolan, men de har även fått en bok i gåva för att kunna läsa den hemma om och om igen, samt för att involvera vårdnadshavarna i projektet.

För oss var det viktigt att barnen skulle ha mycket att säga till om i projektet. De har t.ex. fått välja vilken av piratböckerna de vill arbeta med, vad deras film ska innehålla samt hur de ska göra den. De har även fått välja vilken roll de haft i skapandet av filmen, t.ex. om de vill stå bakom eller framför kameran.

Även om huvudsyftet från vår sida har varit att skapa läsglädje har vi även haft syftet att erbjuda fortbildning och inspiration för förskolepersonalen som ju är några av de viktigaste personerna runt våra barn. Vi hoppas att de genom detta projekt har fått kunskap och inspiration till att använda både litteratur och digitala verktyg på nya sätt, samt att vi ökat deras mediekunnighet och stärkt samarbetet mellan bibliotek och förskola.

Ca 160 barn från 11 förskoleavdelningar har deltagit i projektet.

Vi som utvecklat och drivit detta projekt är Lässatsningen Eskilstuna stadsbibliotek. Vi består av en grupp bibliotekskonsulenter som arbetar för att främja läsning och öka läslusten i Eskilstunas förskolor, skolor och på barnens fritid. Vi har genomfört projektet i samarbete med Film i Sörmland.

Annika Sjöblom
BibliotekskonsulentLässatsningen Eskilstuna Stadsbibliotek

1591185534875

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s